Regionalt ledarskap och samarbete under Välfärdskonferensen andra dag

Välfärdskonferensens andra dag inleddes med ett panelsamtal med skånetema. Två kommunchefer och två kommunstyrelseordföranden stod på scen för att diskutera framtidens samverkan, det regionala ledarskapet och kommunernas ansvar i Skånes regionala utveckling. Dessutom var tre ministrar på plats för att prata om deras respektive områden.

– Vi måste se bortom den egna kommungränsen ibland, säger Torkild Strandberg, KSO Landskrona stad, när han får frågan om vad som är viktigt i det regionala ledarskapet och vad som är kommunernas ansvar.

Foto: Kommunförbundet Skåne

Tillsammans med Peter Johansson, KSO Kristianstads kommun, Eva Hallberg, kommunchef Eslöv och Britt-Marie Börjesson, kommunchef Tomelilla,  inleddes Välfärdskonferensens andra dag med ett panelsamtal om frågor som är extra viktiga för Skåne. De har mycket gemensamt, men vissa utmaningar består.

– Det är inte svårt att identifiera utmaningarna tillsammans, men vilket forum vi ska lösa dem, det är svårare, säger Eva Hallberg, kommunchef i Eslövs kommun.

Foto: Kommunförbundet Skåne

Arbetsmarknad och kompetensförsörjning

Under Välfärdskonferensen är det skånska perspektivet främst i fokus. Men det bjuds även i ett flertal ministrar som pratar om sina respektive områden på nationell nivå. Idag var Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister (S), Lena Hallengren, socialminister (S) och Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister (S) inbjudna för att prata om sina respektive områden. Lena Hallengren pratade om det kompetensbehov som kommunerna står inför. Hon menar att digitala verktyg och tekniska lösningar kan vara svaret på många av utmaningar.

– Det är helt nödvändigt att införa digitala lösningar för att vi ska få personalen att räcka, framförallt inom vård och omsorgen, säger Lena Hallengren.

Trots det återkommande it-strulet och program som inte fungerar som de ska, måste ett breddinförande vara på sin plats, menar Lena.

– Vi måste breddinföra det som det finns beprövade erfarenheter för, då det spar både resurser och löser till viss del bemanningsproblemen.

Patric Åberg, ordförande Kommunförbundet Skåne, avslutade dagen med att tacka alla deltagare, talare och medarbetare som tillsammans gjort den här konferensen möjlig.

 

Stort tack för alla föreläsare, deltagare och moderator för årets upplaga av Välfärdskonferensen 2020!

Publicerad:

Sidansvarig

Hanna Nordehammar

Skriv en kommentar