Green Mobility – Hur växlar vi upp omställningen?

Under den tredje dagen av Nordic Clean Energy Week var det dags för Arena: Green Mobility, där Kommunförbundet Skåne i samarbete med Region Skåne arrangerade dagens första event ”Accelerating the deployment of clean fuels”. Under dagen samlades ledande röster för att diskutera gröna färdmedel, fossilfria bränslen och hur en på olika nivåer kan påskynda övergången till grön mobilitet.

Inledde gjorde Eirik Trygve Böe från Akershus i Norge. Att Norge är världsledande när det kommer till etablering av elbilar står klart. Bakom dessa framgångar finns, enligt Böe, eniga politiker som både är stöttande och vägledande i utvecklingen av fossiloberoende fordon. Genom att politikerna vågar ge sin tilltro till ny teknik, premiera elbilar och höja skatterna för fossilbränsledrivna fordon menar han att man snabbare kan nå ett skifte.

Andreas Kuhlmann från Germany Energy Agency, Tyskland, stämde in i detta och menade på att den stora flaskhalsen ligger i att politikerna ofta är rädda för sina röstare och inte vågar ta stora beslut eller chansningar. Teknologin, menar Kuhlman, rör sig mycket fortare än politiska beslut. Pierpaolo Cazzola, från International Energy Agency, Frankrike, plockade upp stafettpinnen och menade i sin tur att det är hårdare policys som kan styra transportsektorn mot en mer hållbar framtid.

”It all starts with you”, sa Andrea Schön från DB Schenker, och menade på att de flesta människor inte förstår vilken makt de sitter inne på när det kommer till att förändra företags sätt att arbeta. En nyckel till att öka kunskapen är att göra det lättare för konsumenterna att förstå vad för miljöpåverkan deras inköp leder till. Även Jukka Metsälä från Gasum, Finland, menade på att konsumenterna måste ta sitt ansvar och i form av en kritisk massa påverka företagen att ta fler initiativ.

Resten av dagen fylldes med talare från bland annat ABB, E.ON, Drive Sweden och IKEA. Ämnen som möjligheterna med förarlösa fordon och hur framtidens städer kan se ut samt svårigheter som att driva igenom beteendeförändringar och hur vi går från ord till handling togs upp.

Det fanns även en utställning av elbilar, och en elbåt, vid Bagers plats där besökare kunde titta på och lära sig mer om de senaste elbilsmodellerna. Det fanns även en elbilsshuttle med elbilar och en elbuss som kunde köra besökarna runt Malmö.

Den gemensamma känslan under dagen var att något måste göras, att tiden för att göra det är nu och att det bästa sättet att göra det är genom starka samarbeten på alla nivåer.

Hör var deltagarna från ”Accelerating the deployment of clean fuels” sa efter passet i de här korta intervjuerna.

Moderatorn Jakob Lagercrantz från 2030-sekretariatet

Andreas Kuhlmann, CEO, German Energy Agency

Andrea Schön, Senior Manager Carbon Controlling and Consulting, DB Schenker, Germany

Jukka Metsälä, Vice President biogas, Gasum, Finland

Eirik Trygve Böe, Head of the committee for planning, economic development and environment, Akerhus County Council, Norge

 

 

Publicerad:

Sidansvarig

Isabella Nilsson

Skriv en kommentar