”Det är arbetet med ungdomarna som är det viktiga”

För Vellinge kommun börjar slutet av projektet Griffin PlugIn närma sig. Kommunförbundet Skåne har gjort en intervjuserie med samtliga deltagande kommuner i projektet, och först ut är Vellinge kommun.

I det ESF-finansierade projektet Griffin PlugIn, som har som målsättning att fler unga kvinnor och män ska erhålla en gymnasieexamen – för att de i förlängningen ska kunna kliva in på arbetsmarknaden, är fem skånska kommuner delaktiga i. Däribland Vellinge kommun, som valde att ta steget vidare från Plug In 2.0 till Griffin PlugIn. Magnus Lindbro, projektmedarbetare för Griffin PlugIn i Vellinge:

– Anledningen till varför vi gick över till Griffin PlugIn var för att fortsätta implementera KAA-arbetet (kommunala aktivitetsarbetet) i kommunen och marknadsföra det. Dessutom ville vi få mer tid till att fortsätta arbetet med målgruppen.

För i grunden är det ungdomarna som står i fokus. Magnus arbetar operativt med projektet och träffar ofta på målgruppen.

– Det är arbetet med ungdomarna som är det viktiga, säger han.

I dagsläget har Vellinge 32 inskrivna projektdeltagare. De har precis påbörjat arbetet med att kontakta ungdomar för detta läsår.

– Vi räknar med att nå upp till cirka 45 deltagare, säger Malin Henningsson, projektledare för Griffin PlugIn i Vellinge.

”En Vellingemodell”

Vellinge kommun har sedan starten av projektet haft som mål att få kommunen att satsa vidare på denna målgrupp. Politiken i Vellinge arbetar för att nå visionen med en Vellingemodell – en nollvision med arbetslöshet bland Vellinges ungdomar 2020.

Griffin PlugIn har passerat halvvägs och för Vellinge går projektet bra, kommunen ligger i den fas de förväntats vara i. Inte minst är Vellinge stolta över att de efter årsskiftet ska bekostas av kommunen, som faktiskt har varit ett av målen med Griffin PlugIn.

– Vi har visat att det finns ett behov och att kommunen nu ska satsa vidare på detta, säger Magnus.

Malin fyller på.

– Projektet har gått över gränsen till en annan kommunal organisation, och det har stärkt samverkan.

”Även Sveriges bästa skolkommun har utmaningar”

För fjärde året i rad blir Vellinge Sveriges bästa skolkommun. I Lärarförbundets listor över skolkommuner har Vellinge toppat listan 2012, 2014, 2015 och 2016. Till grund för Lärarförbundets rankning av Sveriges bästa skolkommun ligger flera kriterier till grund, där ett kriterium är ”andel elever som fullföljer gymnasieutbildningen inom 3 år”.

– Därför kan det vara rätt så svårt att sälja in till politikerna att det faktiskt finns skolproblem, menar Malin.

Vidare arbete med Griffin PlugIn är att fortsätta uppsökandet av ungdomar och sedan slutföra projektet.

Läs gärna mer om projektet här.

Publicerad:

Sidansvarig

Hanna Nordehammar

Skriv en kommentar