Statliga ersättningar för asylsökande och nyanlända

Höstens fullspäckade kurs- och konferensschema för Kommunförbundet Skåne är i full gång. I måndags erbjöd Kommunförbundet Skåne på en heldag kantad av det nya ersättningssystemet, om statliga ersättningar för personer som har fått uppehållstillstånd samt mingel och nätverkande.

Ett 70-tal deltagare som arbetar praktiskt med återsökning av kostnader, exempelvis ekonomer, administratörer, flyktingsamordnare och föreståndare vid boende för ensamkommande barn, samlades i måndags i Kommunförbundet Skånes konferenslokaler. På plats fanns representanter från Migrationsverket för att tala om statliga ersättningar för asylsökande och nyanlända samt det nya ersättningssystemet.

På förmiddagen talade bland annat Martin Cöster, Migrationsverket, om det nya ersättningssystemet från både asylsökandes och nyanländas sida. På eftermiddagen talade Hanna Styrbjörn och Natali Ahad, båda från Migrationsverket, om statliga ersättningar för personer som har fått uppehållstillstånd.

Hanna Styrbjörn, Migrationsverket, berättade om hur hon ser på dagens träff, där expertkunskaper och kommuner möts för att diskutera ersättningar.

– Det här är ett väldigt bra sammanträffande och det är många som ställer bra frågor. De frågor som tas upp under dagen, är nyttiga för alla deltagare att höra, säger Hanna.

Vad Hanna önskar att deltagarna ska ta med sig från dagens utbildningsträff, är framförallt kommunikation.

– Kommunikation överlag, att man inte tvekar att höra av sig om något är oklart, istället för att skicka in undermåliga ansökningar. Sen hoppas jag att de har förstått och lärt sig också, såklart, avslutar Hanna.

Talare under dagen, förutom redan nämnda, var även Leif Rydén, Migrationsverket.

Ta gärna del av höstens schema av Kommunförbundet Skånes kurser- och konferenser här. 

Publicerad:

Sidansvarig

Hanna Nordehammar

Skriv en kommentar