Bättre beslut och inspektionstexter – skriv effektivt och begripligt med klarspråk. Kurs med workshop

Tid

  • 2017-04-10
    9:00 - 16:00

Plats

Gasverksgatan 3a, vån 4
222 29, Lund
Karta

Kontakt

  • Henrik Hedqvist
  • Telefon: 0728854814
  • E-post: henrik.hedqvist@kfsk.se

Bättre beslut och inspektionstexter – skriv effektivt och begripligt med klarspråk. Kurs med workshop

Förelägganden, beslut och andra texter i myndighetsutövningen måste möta flera krav: en och samma text behöver fungera både för den berörda personen och för överklagandeinstanserna. Den behöver vara korrekt men samtidigt begriplig. Med klarspråksverktygen skriver du texter av hög kvalitet, som är mer begripliga och som ger ett bättre bemötande.

Ofta skriver vi till människor som behöver oerhört tydliga och lättbegripliga texter, för att kunna förstå. Många av våra läsare har svag svenska, eller en stressad tillvaro. Samtidigt finns det gott om lagtext som styr kommunikationen och riskerar att göra texten tung och svår. Men den berörde har rätt att kunna förstå.

I dag är många texter helt enkelt alldeles för svåra att läsa. Många är abstrakta och distanserade, även när de berör personliga och privata saker, till exempel inom socialtjänsten, eller i tillsynen av egenföretagare. Mallarna är ofta gamla, och har inte uppdaterats utifrån att läsandet förändras i samhället, eller utifrån språklagens krav.

Den goda nyheten är att det finns flera enkla knep du kan använda dig av. Den här utbildningen vässar dina verktyg för att skriva bra texter – med klarspråksverktygen kan du

kombinera lagkraven med begriplighet

hitta rätt tonalitet för att bygga förtroende

säkra läsarnas rätt att begripa offentliga texter.

Workshop – ta med dig era texter!

Skicka gärna era viktigaste texter och mallar i förväg, om du vill ha återkoppling på dem eller ta upp dem till diskussion under dagen. Kanske kan era mallar bli bättre? Ta chansen att diskutera dem med kursledaren och de andra deltagarna!

Först går vi igenom språkliga verktyg och arbetssätt för att skriva texter som är tillgängliga och tydliga, bygger läsarnas förtroende och trygghet samt följer språklagens krav. Du får en uppdatering om hur läsandet och skrivrekommendationerna ser ut år 2016. Vi diskuterar exempel från myndigheter och kommuner.

Därefter tränar vi på att skriva klarspråk. Du får öva att analysera och redigera texter utifrån en språklig checklista. Vi bearbetar tillsammans mallar och textutdrag, så att du får med dig förbättrade texter hem.

Målgrupp

Handläggare, inspektörer, socialsekreterare, socionomer, jurister, chefer, arbetsledare, kvalitetsutvecklare, processansvariga, kommunikatörer.

Medverkande

Anna Hass , språkkonsult på Expressiva, har arbetat med texter i kommuner och myndigheter sedan 1999. Hon är en entusiastisk pedagogisk föreläsare, med stor vana av att skriva för personer med sämre läsförutsättningar. Anna brinner för engagerad, effektiv kommunikation med medborgarens rätt och behov i fokus.

Avanmälan

Sker avanmälan efter anmälningstidens utgång och fram till och med 2017-04-07 debiteras halv avgift. Senare avanmälan och utebliven deltagare utan avanmälan debiteras hel avgift.

Program

09.00 16.00

Grunderna i klarspråk och språklagens krav.
Klassiska och moderna byråkratfällor.
Att skriva för flera olika mottagare i samma text.
Mottagaranpassning av språk och innehåll.
En effektiv disposition med lagstöd och slutsatser.
Att skriva till utsatta personer - gör en riskanalys.
Språk som skapar en respektfull ton.
Språkliga byråkratfällor då och nu.
En skrivprocess som ger god kvalitet.
Frågor, svar och diskussion.
Hålltider
09.00 - 09.30 Samling, kaffe
09.30 Kursstart
12.00 - 13.00 Lunch
14.30 - 15.00 Kaffe
16.00 Avslutning