Näringslivets roll i integrationen

Integrationen berör oss alla, och det är därför viktigt att frågan inte enbart hanteras av kommun eller myndighet, utan att det finns ett brett engagemang kring frågan. Med inspiration från Malmö och Helsingborg har Vellinge kommun återkommande näringslivsupprop för integration med syftet att skapa en mötesplats där frågorna kan diskuteras på ett konstruktivt sätt. I detta gästinlägg berättar Monica Hallworth mer om Näringslivsuppropet för integration i Vellinge Kommun.

Integration är inget som vi kan överlåta enbart till en kommun eller myndighet. Det berör oss alla och vi behöver hjälpas åt att vara en del av lösningen. Näringslivsuppropet för Integration är en mötesplats i Vellinge kommun och ett steg mot arbetsmarknaden, för nyanlända, företag, föreningar, politiker, och myndigheter, samt för andra aktörer som kan tänkas sitta på viktiga kontakter när det gäller arbetsmarknaden.

Det började i mörkaste januarinatten 2017. Inspirationen kom från Malmö och Helsingborg, nu skulle vi prova ”The Vellinge Version”. Näringslivsuppropet för integration i Vellinge har sedan dess haft sju tidiga frukostmöten under 2017 och hittills tre under 2018.

Syftet var att bli en mötesplats för nyanlända, företag, föreningar, politiker, och myndigheter och för alla andra som kan ha viktiga kontakter inom arbetsmarknaden. Något som vi anser att vi uppnått. Vi har under mötena knutit nya kontakter, matchat och hittat arbete samt delat med oss av information, kunskap och projekt.

Formatet vi har använt är enkelt. Vi hittar ett bra ställe att vara på och för att sprida engagemanget inom kommunen träffas vi på olika platser varje gång. Det får gärna vara lite tajt om platserna och små bord, så att vi skapar närhet och enkelhet till samtal. Max 40 personer och ingen teknisk utrustning.

Frukost serveras vid ankomst 8.00 och sen kör vi igång vid 08.20 enligt ett i förväg uppgjort minutschema. Det blir korta presentationer från deltagare som besvarar frågor som:
Vad gör du och ditt företag/förening/myndighet? Vad erbjuder du? Vad behöver du hjälp med? Hur skulle det här kunna bli ännu bättre för integration? Behöver du hjälp för att kunna involvera flera? Du som är nyanländ berättar om vad du önskar och behöver hjälp med just nu.

Samtalsledaren håller ihop, ser till att vi håller tiden, bjuder in till samtal, ställer frågor, försöker koppla ihop och inspirera.
Vi avslutar klockan tio. Då stannar deltagarna kvar och fortsätter samtalen i ett meningsfullt mingel.
-Jag är intresserad av det du berättade, -Jag fick en ide som jag gärna vill prata med dig om. -Du är intresserad av arbete inom…? -Jag känner en person som kanske…

Generositet och inspiration präglar morgonen och vi delar med oss av våra nätverk och kontakter.

Den 4 april hölls Näringslivsuppropet för integration på Stora Hammars Skola i Höllviken. Nästa gång blir den 17 maj och då kommer Vellinge IF att vara värd. Varmt välkomna att höra av er.

För mer information gå in på Facebook-sidan
Eller kontakta Monica Hallworth: monica.hallworth@vellinge.se

___________________________

Vill ni berätta om integrationsarbetet i er kommun?
Kontakta Klara Persson, studentmedarbetare på Kommunförbundet Skåne
klara.persson@kfsk.se

Genom att dela erfarenheter kan vi öka kunskapen och bidra till ett starkare Skåne

Publicerad:

Skriv en kommentar