Lekfull kickoff för projektet Integrate Now!

I förra veckan deltog sju skånska kommuner och Kommunförbundet Skåne i den lekfulla kickoffen för projektet Integrate Now. PLAI Academy vid Thomas More University College i Belgien var värdar, och inspirerade med lekar, spel och nya tankar för en kreativ, innovativ och passionerad integrationsprocess.

”Det är som att de har tagit hela min värld och skruvat på den! Jag kom på att jag accepterar saker i vårt svenska system som görs helt annorlunda på andra platser. Det var en ögonöppnare.”

Skånsk kommundeltagare på kickoff för projektet Integrate Now

 

BSR Integrate Now är ett projekt finansierat via Europeiska socialfonden (ESF) för länderna i Östersjöregionen (BSR – Baltic Sea Region) plus Belgien. Projektet handlar om att metodutveckla och skapa en kunskaps- och lärandeplattform om nyanlända och integration. I början av sommaren gick inbjudan om att delta i kickoffen ut från Kommunförbundet Skåne till de skånska kommunerna. Först till kvarn för att anmäla sitt deltagande, och med relevanta erfarenheter av både operativt och strategiskt arbete med nyanlända och integration, var Båstad, Hässleholm, Hörby, Sjöbo, Svedala, Ängelholm och Örkelljunga. Den 4-7 september tillbringade delegationen från de skånska kommunerna och Kommunförbundet Skåne i Geel, Belgien, tillsammans med projektpartners från Sverige, Finland och Belgien. I fokus stod lek, spel och passion.

PLAI Academy på Thomas More University College var värdar för kickoffen. PLAI 2.0 är ett belgiskt ESF-projekt som är samverkanspartners i Integrate Now. PLAI 2.0 handlar om att utforska nya metoder för integration, bland annat med hjälp av lekar, spel och Appreciative Inquiry (AI). AI är ett synsätt och en utvecklingsprocess som fokuserar på det som leder till positiv förändring. AI går ut på att ställa frågor – om vad som är värdeskapande, ger utveckling, energi och handlingskraft. Metoden Fire Works (Eld/glöd/passion fungerar) bygger på AI. Grundaren till metoden, Griet Bouwen, delade under kickoffen med sig av sin utvecklingsresa och sina erfarenheter av att arbeta med människor i utsatta livssituationer. Metoden Fire Works är väl dokumenterad och testad inom arbetsmarknadsetablering och positiv integration. En aktivitet i projektet Integrate Now är att utbilda personal i Sverige och Finland i Appreciative Inquiry-baserade metoder (såsom Fire Works), med inspiration av de erfarenheter av att arbeta styrkebaserat och med glöd och passion som central förändringskraft, som finns i Belgien. I PLAI 2.0 finns även en koppling till spel- och lekutvecklare med lång erfarenhet av att stödja utsatta grupper och främja kreativitet och empowerment i utvecklingsprocesser.

BSR Integrate Now är ett treårigt projekt som nu befinner sig i en sex månaders inledande planerings- och analysfas. Från Sverige deltar Kommunförbundet Skåne, Sveriges kommuner och landsting samt Föreningen Norden. Utbyte i projektet kommer att ske mellan alla Östersjöländer plus Belgien. Hur det fortsatta deltagandet i projektet kan se ut för skånska kommuner är en del av planerings- och analysfasen att ta ställning till, och mer information kommer därför längre fram. Deltagarna från de skånska kommunerna uttryckte samstämmigt stor glädje och tacksamhet över att ha varit med på kickoffen i Belgien. Läs mer om deras tankar och erfarenheter av resan i kommande inlägg på Kommunförbundet Skånes integrationsblogg.

Publicerad:

Sidansvarig

Jenny Strand

2 kommentarer

 1. Johan Kohnke skriver:

  Hej Jenny!
  Finns det platser kvar?
  Jag vill anmäla en person Kawther Alabid.
  Med vänlig hälsning

  Johan Kohnke
  0414-819387

Skriv en kommentar