Ännu mer glöd, passion och lek i integrationsprocessen

"Tack för inbjudan och chansen att gå nåt så bra - något av det bästa jag gått inom jobb". Så löd ett av omdömena efter en två-dagars workshop i Fire-works och Playfulness som Kommunförbundet Skåne tillsammans med övriga parter i projektet Integrate Now anordnade i Stockholm. Medarbetare från Malmö, Svedala och Sjöbo kommuner deltog.

I början av mars var det dags för uppföljning av den uppskattade utbildningen i Fire-works och Playfulness som hölls i Lund i maj 2018. Uppföljningen anordnades i Stockholm och från Skåne deltog Johan Hjälm, arbetsmarknadssekreterare i Malmö, Jasmine Wahlström, integrationskoordinator i Svedala och Helene Larsson, arbetsmarknadskoordinator i Sjöbo. Kommunförbundet Skåne deltog som projektpartner inom ramen för projektet Integrate Now. Projektet arrangerade uppföljningen tillsammans med utbildare från Thomas More University i Belgien och PLAI Academy. PLAI Academy handlar om styrkebaserad coachning, passion och lek i mötet med nyanlända. Under två dagar fick deltagarna fördjupning i metoderna och även testa och ge feedback på nyutvecklade spel- och lekbaserade metoder för att stimulera utveckling i mötet med människor i behov av coachning och stöd.

Utbildningen var mycket inspirerande o gav mig en nystart att utveckla mötet med mina deltagare. Därför var jag mycket positiv till uppföljningen.
Helene Larsson, Sjöbo kommun

Jag ville vara med för jag märkte skillnaden på deltagare och kolleger som jag använde Fire-works metoden på. Nu finns det ett digitalt verktyg att arbeta med deltagarna med som jag har börjat sätta mig in i. Jag märkte att mycket av utbildningen handlade om att hitta möjligheter till tillhörighet och tillfredsställelse med sig själv främst och detta tycker jag är extremt viktigt eftersom det inte är något som fokuseras på i övrigt på mitt jobb. Hos oss handlar det mycket om att personerna ska ut till arbete och studier. Jag har arbetat mycket med självkänsla och självförtroende med mina deltagare men detta var ett annat sätt som jag uppskattade och kommer använda. Sen gillar jag också lekfullheten. Att det finns lekar för att förstå och göra utveckling. Inte bara samtal och samtalsverktyg. Den kombinationen är väldigt lyckad. För personen har möjlighet att skratta och ha skoj medan det sker något mer. Jag kommer att lära ut delar av metoden till kolleger under våren och ser fram emot det.

Johan hjälm, Malmö stad

Jag ville fylla på min metodbank och få nya idéer på hur jag kan arbeta med motiverande övningar. Jag var nyfiken på hur andra använt sig av kunskapen vi fick i maj och hur projektägarna hade gått vidare. Jag var också nyfiken på hur de arbetade i andra länder med denna fråga. Jag tyckte utbildningen var lärorik och jag fick med mig mycket som jag kan använda på hemmaplan. Jag kommer försöka arbeta ännu mer med metoderna. Vi ska även se över hur vi i Skåne kan använda oss av varandras kunskap och erfarenheter för att stärka implementeringen i våra olika kommuner.

Jasmine Wahlström, Svedala kommun

 

LÄS MER om Fire-works, Playfulness och Integrate Now i tidigare inlägg på Integrationsbloggen:

Mer lek och passion i integrationsprocessen!

Skånes kommuner starkare tillsammans – och tillsammans med andra

Publicerad:

Sidansvarig

Jenny Strand

Skriv en kommentar