”Det löser problem och samtidigt tar vi ett samhälleligt ansvar”

Ljungbergs tryckeri kom i kontakt med Hela Vägen genom ett studiebesök. Nu har de tagit emot en person med NPF-kompetens som praktikant och sedan anställt samma person.
- Det löser problem och samtidigt tar vi ett samhälleligt ansvar, säger Alf Dahl på Ljungbergs tryckeri.

Ljungbergs tryckeri i Klippan är ett familjeföretag som nu är inne på fjärde generationen och startades för över 100 år sen, närmre bestämt 1909. Idag har de ca 50 anställda och är ett av Skånes och Sveriges största tryckerier.

Det är drygt ett år sedan projektet Hela Vägen drog igång. Målet är att sprida en attitydförändring och kunskap kring neuropsykiatriska funktionsvariationer (NPF) bland offentliga och privata arbetsgivare och skolor i Skåne. Attitydförändringen ska i sin tur leda till att arbetsgivarna ser unga och unga vuxna i åldern 16-29 med en NPF-diagnos som kompetensbärare.

I projektet ingår också att en deltagare skriver in sig och får sedan en skräddarsydd insatt med hjälp av en personlig handledare. Deltagaren får hjälp med allt från CV, personligt brev, coaching, inskrivning på Arbetsförmedlingen, studiebesök, föreläsningar om yrken och myndigheter, och mycket annat för att få livet att gå ihop.

– Det viktigaste är nästan att deltagarna får ett sammanhang. Vi hjälper dem med mycket praktiska saker, men i slutändan är det alltid det viktigaste att ha en bra relation och ett sammanhang, säger Burim Nikqi handledare och projektmedarbetare, Klippans kommun.

Handledaren jobbar även med att hitta en lämplig arbetsplats, oftast först i form av en praktikplats. Arbetsplatsen får det stöd som behövs för att förbereda sig för att ta emot en av Hela Vägens deltagare. Ljungbergs tryckeri har sedan länge en vana att samarbeta med kommunen, skolor i kommunen och arbetsförmedlingen, och genom ett studiebesök på Ljungbergs tryckeri kom de i kontakt med projektet Hela Vägen.

– Rent personligen så brinner jag för människor, och att hjälpa en som Jonatan betyder jättemycket, säger Alf Dahl, kontaktperson och lager/expedition, Ljungbergs tryckeri.

Utifrån ledningens och företagets synvinkel handlar det framförallt om två aspekter till varför de väljer att gå med i projektet och ta emot en deltagare. Dels för att ta ett socialt och samhälleligt ansvar och dels för att företaget har identifierat att Alf under en tid varit överbelastad med arbetsuppgifter, det löser helt enkelt ett problem på arbetsplatsen genom att ta emot en deltagare från Hela Vägen. Alf trycker även på vikten av flexibilitet och visar verkligen att han brinner för att hjälpa människor.

– Jag har åkt in på lördagar för att hjälpa Jonatan ta truckkörkort, av den enkla anledningen att det hjälper så pass mycket i detta yrket och ger honom en större chans att bli anställd, säger Alf Dahl, Ljungbergs tryckeri.

Avslutningsvis så tycker Alf att alla företag borde ta större samhälleligt ansvar men säger också att det är väldigt billigt och effektivt sätt att få den kompetens man behöver.

– Man får forma en person, dels så att personen mår bra och dels så att företaget får den kompetens det behöver, säger Alf Dahl

Hela Vägen pågår till och med april 2021 och finansieras av ESF.

Läs mer om projektet och hitta din kontaktperson här.

Publicerad:

Skriv en kommentar