Gästinlägg: MrsHypers tankar ifrån seminariet med Hela vägen

Lite försenad gled jag in längst bak och fick lyssna på den energirika Linda Leveau, likarättsexpert, som föreläste om de vanligaste diskrimineringar vi människor ständigt har omkring oss. Och jag blev faktiskt ställd över hur många saker jag själv inte tänker på som faktiskt påverkar mitt liv varje dag. Tex att jag är vit, kvinna, svensk, utan diagnos (på papper) bor i villa, har medelinkomst, äger en bil, är egenföretagare, är protestant… allt det här fungerar ju superbra för mig i det svenska samhället. Men om det inte är så, så kommer många möten att vara diskriminerande. Har inte tidigare sätt mig själv som privilegierad. Men det gör jag nu.

Jag tog vid efter kaffet och föreläste om NPF-diagnoser under rubriken ”Bemöt och Begrip – så konkret som möjligt”. Jag började med att berätta om varför jag tycker det är så viktigt med en diagnos. Både för den enskilde själv som har diagnosen och kan få rätt hjälp men också för omgivningen som kan öka sin förståelse för hur man kan hjälpa. När vi inte stöttar den som har diagnos så påverkas närmare 250 människor i dess omgivning. Jag älskar att ingående berätta om hur adhd-kriterierna ser ut i vardagen och se när åhörarna förstår och känner igen, antingen sig själva eller någon i dess omgivning. Det är en fantastisk respons för mig.

En del av mitt fokus låg också på den grupp som upptäcks minst, kvinnor med NPF. Tidigare har forskningen pekat på att 1 av 5 är en diagnostiserad flicka, men idag vet man att det ska vara 1 på 1. Symtomen ter sig annorlunda på kvinnor än på män, men nu pratar vi mer om det och då får fler kvinnor rätt stöd.

Jag la även in en workshop om utmaningar som finns inom diagnoserna och deltagarna fick använda sig av sin egen flexibilitet för att komma på vilka drivkrafter som kan komma ur svårigheterna om man hittar de rätta strategierna. Och rätta hjälpmedel förstås.

Efter lunch fick jag hänga med på en kul workshop när deltagarna fick fundera på hur man bygger skola, byggarbetsplats och kontor för de fiktiva personerna som vi tidigare hade fått presenterade för oss. Kul att få höra vad andra tänker, hur de kommer fram till olika lösningar och hur viktigt det är att man vågar vara fördomsfri när man är med i en workshop som denna. Väldigt givande! Kul också när man märker att det man tidigare föreläst om faktiskt kan implementeras i en skola eller på en arbetsplats.

Jag avslutade min dag med att berätta om Omstart och Ansiktidstid – som man kan läsa mer om på min hemsida.

 

Projektet Hela Vägen och deltagare, jag kommer gärna tillbaka. Ni var underbara.

Och glöm inte ”Allt som inte funkar är fel. Allt som funkar är rätt”

 

Jessica Stigsdotter Axberg
/MrsHyper

Publicerad:

Skriv en kommentar