Kinesiskt studiebesök till Kommunförbundet Skåne – vill få inspiration av skånskt likarättsarbete

Den 13 juni välkomnar Kommunförbundet Skåne en grupp kinesiska forskare till Lund för att ta del av och inspireras av det likarättsarbete som pågår ute i de skånska kommunerna. Tillsammans med Raoul Wallenberginstitutet för mänskliga rättigheter och humanitär rätt ska gruppen skriva en textbok på universitetsnivå om jämställdhet och mänskliga rättigheter, som är den första i Kinas historia att skrivas.

I de skånska kommunerna har arbetet med att verksamhetsutveckla inom likarättsarbete pågått ett tag. Linda Leveau och Ingela Sjöberg, som båda arbetar med jämställdhetsfrågor, föreläser mycket ute i Skånes kommuner inom ämnet.

2016 släppte Linda Leveau HURboken, en metodbok genom SåSantmodellen gällande jämställdhet, jämlikhet och likabehandling. Raoul Wallenberginstitutet för mänskliga rättigheter och humanitär rätt har tillsammans med en grupp kinesiska forskare fått syn på Kommunförbundet Skånes arbete och önskade att inspireras i det skånska likarättsarbetet. Den 13 juni välkomnar vi gruppen för att berätta mer.

Linda Leveau, samordnare för likarättsfrågor på Kommunförbundet Skåne, och Ingela Sjöberg, barnrättsstrateg Kommunförbundet Skåne, kommer att presentera deras arbete med jämställdhet, jämlikhet och likabehandling.

– Vi är såklart ärade att denna grupp superkompetenta forskare vill hämta inspiration och kunskap från vårt arbete med likarätt och jämställdhet i Skåne. Men det ska även bli spännande att få ta del av deras blick på jämställdhet och vilka gemensamma utmaningar som vi kan tänka kring tillsammans, säger Linda Leveau.

Chen Tingting är kontaktperson för studiebesöket och berättar för Kommunförbundet Skåne om gruppens förväntningar kring besöket.

– Vi ser Sverige som ett positivt exempel när vi talar om jämlikhet och mänskliga rättigheter. Vi hoppas att lära oss mer om svenska rättsliga ramverk för jämlikhet och mänskliga rättigheter och att få stöttning i den textbok som vi är i färd med att skriva, säger Chen Tingting.

Chen Tingting hoppas att besöket kommer att ge dem input till boken. När vi frågor Chen Tingting om vilka utmaningar de tror att Sverige tampas med, svarar de att mindre grupper i samhället nog har det svårare inom ramen för jämställdhet och jämlikhet.

– Vi tror att Sverige har utmaningar med bland annat flyktingar, minoriteter och personer med funktionsvariationer inom ramen för jämställdhet. Vi ser fram emot att höra mer om detta under morgondagen, avslutar Chen Tingting.

Studiebesöket kommer äga rum i Kommunförbundet Skånes konferenslokaler.
Kontakt för besöket är Linda Leveau.
Media är välkomna efter studiebesöket. Vänligen anmäl intresse till Hanna Nordehammar. 

Läs pressmeddelandet i sin helhet här. 

Publicerad:

Sidansvarig

Hanna Nordehammar

Skriv en kommentar