header

Nyhetsbrev EU & Internationella frågor

Bryssel-parlament_banner
Oktober månad betyder European Week of Regions and Cities (EWRC). Veckan går traditionellt av stapeln andra veckan i oktober, i år 7–10 oktober, och samlade mer i år än 9000 besökare från hela EU som tillsammans deltog på mer än 300 sessioner. Vi var på plats från Kommunförbundet Skåne och hade nöjet att träffa flera deltagare från Skåne. Under veckan har fokus legat på den lokala och regionala nivåns roll inom EU, i många fall de faktiska genomförarna av EU:s politik och policy. Genomgående fokus under dagarna har varit kommande programperiod 2021 – 2027 och de möjligheter EU:s riktade finansiering för lokal och regional nivå skapar men också på innovationer, lokal och regional utveckling och inte minst ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet vilka var genomgående begrepp och fokusområden under dagarna i Bryssel.

Under två dagar i slutet av förra veckan (17–18 oktober) träffade stadsminister Stefan Löfven sina EU-kollegor i Europeiska rådet. Frågor såsom brexit, EU:s långtidsbudget 2021–2027 och EU:s framtidsfrågor diskuterades i Bryssel. Stats- och regeringscheferna beslutade även efter samtal sent in på torsdagskvällen att inte inleda medlemsförhandlingar med Nordmakedonien och Albanien, detta efter att Frankrike i huvudsak varit kritisk mot att inleda samtal. Gällande brexit så kunde vi redan innan helgen läsa om att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på fredagen återvände hem med ett brexitavtal med EU. För att kunna lämna EU som utlovat den 31 oktober återstod det dock för Johnson att avtalet röstades igenom i det brittiska underhuset. Detta lyckades inte, och avtalet röstades ned under lördagen. Ett nedröstat avtal innebar att Johnson i sin tur blev förpliktigad att be EU om att skjuta upp utträdesdatumet ytterligare, och sent på lördagskvällen skickade Johnson ett brev till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i vilket han begärde att skjuta upp utträdesdatumet till 31 januari 2020 – tillsammans med ett ytterligare brev som argumenterade mot en förlängning. Nu befinner vi oss alltså återigen i en liknande situation som med föregångare Theresa May, där ett avtal ligger på bordet, men inte röstas igenom av det brittiska underhuset. Nu ska vi inte dröja oss kvar i brexit allt för mycket (ni är kanske redan BOB – Bored of Brexit, vilket kommit att bli ett begrepp efter långdragna förhandlingar), utan istället vill vi önska er alla ett fint avslut på oktober månad och hoppas ni kan inspireras av det här nyhetsbrevets artiklar, utlysningar och inbjudningar (bland annat en om just brexit…).

Med vänliga hälsningar,

Johanna Haward, EU-samordnare
Kristina Jauhiainen Larsson, Samordnare för Brysselkontoret
Ellinor Ekholm, EU-praktikant

Nyheter

Europaparlamentets utfrågningar – det här har hänt

Den 30 september satte EU-parlamentets utfrågning av ordförande von der Leyens 26 nominerade kommissionärskandidater igång. Svenska Ylva Johansson har sedan tidigare blivit tilldelad portföljen för inrikesfrågor och godkändes efter en liten bakläxa som EU-kommissionär den 8 oktober. Den framtida kommissionens tre vice verkställande ordföranden godkändes under veckan också av EU-parlamentet. Även tre kommissionärskandidater har blivit nedröstade i parlamentet, något som innebär ett stort bakslag för ordförande von der Leyen …
Läs mer
Europaparlamentets utfrågningar – det här har hänt

Månadens EU-projekt: DIACCESS

I månadens EU-projekt har vi pratat med Bo Hjälmefjord, internationell samordnare och projektutvecklare vid Växjö kommun och för det nystartade EU-projektet DIACCESS. Projektet startade den 1 september 2019 och har som syfte att lösa riktiga samhällsutmaningar genom att sammanföra kommunala förvaltningar med näringslivets digitala innovatörer. Genom verksamhetsnära innovation syftar projektet till att utveckla digitala lösningar som möter samhällets olika behov…
Läs mer
Månadens EU-projekt: DIACCESS

Två dagar för europeiskt samarbete

”Två dagar för europeiskt samarbete” ska visa några möjligheter som öppnar sig med samarbete på europeisk nivå. Arrangemanget pågår i två dagar och består av tre fristående evenemang. Program och mer information: Två dagar för europeiskt samarbete Datum och tid: Måndag 4 november kl 9.00–17.45 samt tisdag 5 november kl 9.30–15.00 Plats: Norra Station, Norra stationsgatan 6A, Hässleholm …
Läs mer
Två dagar för europeiskt samarbete

CITIES FORUM 2020

CITIES FORUM 2020
Torsdagen och fredagen den 30–31 januari 2020 arrangeras eventet CITIES Forum 2020 i Porto, Portugal. Tvådagarseventet arrangeras som ett samarbete mellan den Europeiska kommissionen, generaldiktoratet för regional- och stadspolitik, samt staden Porto. CITIES Forum 2020 samlar flera viktiga deltagare från både europeisk, nationell och lokal nivå…
Läs mer

EU:s strategi för Östersjöregionen 10 år

europe-1395913__340

För att uppmärksamma 10 år av EU:s strategi för Östersjöregionen har statsrådsberedningen med EU-minister Hans Dahlgren i spetsen producerat en kortare film som belyser strategin, dess betydelse samt dess framtida utmaningar och möjligheter.

Ni hittar filmen på regeringen.se.

Utlysningar och projektmöjligheter

UIA-utlysningarna deadline 12 december
EU-programmet Urban Innovation Actions (UIA) har utlysningar öppna sedan den 16 september. Utlysningarna stänger den 12 december. För programutlysningen kan sökande lämna in projektförslag med inriktning mot följande områden: Circular economy, Air quality, Demographic change och Culture and cultural heritage.
Läs mer om utlysningarna på UIA:s hemsida.
UIA
AMIF-utlysningar deadline 30 januari 2020
Asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF) har utlysningar öppna med deadline 30 januari 2020. Utlysningar inom följande områden är öppna: Social and economic integration of migrant women; Support to victims of trafficking in human beings; Protection of children in migration; Social orientation of newly arrived third-country nationals through involvement of local communities, including mentoring and volunteering activities; Fostering the integration of persons in need of protection through private sponsorship schemes.
Läs mer om utlysningarna här.
amif
ESF öppnar ny utlysning 10 december
ESF kommer öppna nästa utlysning den 10 december 2019 för att sedan stänga den 8 mars 2020. Utlysningen riktar sig till privata, offentliga och idéburna sektorer vilka kan söka inom programoråde ett och två.
Läs mer om utlysningen på ESF:s hemsida.
Esf
ERUF öppnar två nya utlysningar 9 december 2019 samt 4 juni 2020
ERUF planerar att öppna två nya programutlysningar:
Utveckla konkurrenskraften i Skåne-Blekinge - Utlysningen planeras öppna den 9 december 2019 och stängas den 10 mars 2020.
Utveckla konkurrenskraften i Skåne-Blekinge - Utlysningen planeras öppna den 4 juni 2020 och stängas den 10 september 2020.
För mer info se denna sida.
ERUF
Interreg Baltic Sea Region öppnar ny utlysning 5 november - Call 2 Seed Money Projects
Interreg Baltic Sea Region öppnar en ny utlysning (2nd Call for Applications) den 5 november, med deadline för utkast den 9 december 2019. Detaljerad information kommer att publiceras i samband med utlysningen, till exempel tidslinje och utkastet till ansökningsformulär.
Läs mer om utlysningen hittar ni här.
interreg_baltic sea region
Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerrak öppnar ny utlysning (2020:1) den 13 januari
Tills vidare gäller att alla tre delgeografier är öppna för ansökningar, likaså samtliga fyra insatsområden och både ur EU-potten (ERUF) och IR (norska Interreg-medel). Den första utlysningen för 2020 öppnar den 13 januari och planeras stängas den 7 februari 2020. Eventuella ändrade förutsättningar och ytterligare information publiceras här.
Interreg_OKS_logo

Kurs, konferens och events

Filmkväll - Smygpremiär inför Stockholms internationella filmfestival, 4/11 Stockholm
Varmt välkommen till vår filmkväll den 4 november kl. 17 på legendariska biografen Park, som efter ett längre uppehåll slår upp sina dörrar igen just denna kväll. Kvällen inleds med mingel innan vi tar oss vidare till biosalongen för att titta på fem europeiska kortfilmer. Vi kommer under kvällen från scenen även att samtala med de fem unga filmskaparna från Estland, Spanien, Ungern, Polen och Rumänien som har regisserat kortfilmerna. Platserna är begränsade, så anmäl dig så snart som möjligt för att garanteras plats. Sista anmälningsdatum är den 25 oktober. Evenemanget är gratis. Evenemanget är en av smygpremiär Stockholms internationella filmfestival i syfte att bidra till den europeiska dimensionen av festivalen.

När: Måndagen den 4 november kl. 17-19 – vänligen kom i tid för att underlätta inpassering!
Var: Biograf Park, Sturegatan 18 i Stockholm
Anmälan: https://kortfilm.confetti.events/
Festivalhälsningar från EU-kommissionens personal i Stockholm.

Två dagar för europeiskt samarbete, 4-5/11 Hässleholm
Få av dagens samhällsutmaningar är unika för Sverige. Aktörer över hela Europa ställer likartade frågor och formulerar svar som påminner om varandra. Det finns all anledning att söka mer samarbete, att lära sig av varandras misslyckanden och framgångar, att tillsammans arbeta fram lösningar, tänka ut förslag på förbättringar och stärka förmågan att sprida resultatet av sitt arbete. ”Två dagar för europeiskt samarbete” ska visa några möjligheter som öppnar sig med samarbete på europeisk nivå. Arrangemanget pågår i två dagar och består av tre fristående evenemang.

Program och mer information: Två dagar för europeiskt samarbete
Datum och tid: Måndag 4 november kl. 9.00–17.45 samt tisdag 5 november kl. 9.30–15.00
Plats: Norra Station, Norra stationsgatan 6A, Hässleholm
Anmälan: Klicka här för att anmäla dig. Du anmäler dig separat till vart och ett av de tre arrangemangen.

Konferens om Brexit och Halland, 8/11 Varberg
Brexit och Halland – hur påverkas näringslivet och regionen och hur kan vi förbereda oss för förändringar i EU:s handelsrelationer med Storbritannien? Brexit kommer oavsett formerna för Storbritanniens utträde att påverka Halland, det halländska näringslivet och regionen. Välkommen på en förmiddags-konferens för företagare, den offentliga förvaltningen och regionens politiska ledning om Brexit och det brittiska utträdets konsekvenser för Halland. Medverkar gör beslutsfattare och experter på europeisk och nationell nivå från Europaparlamentet, Europeiska kommissionen, den Brittiska ambassaden, Kommerskollegium samt företagare och regionens ledning.

Datum: Fredagen den 8 november 2019
Tid: 09.00-12.00 som avslutas med gemensam lunch 12.00-13.00
Plats: Varbergs Stadshotell, Kungsgatan 24, 432 41 Varberg
Obligatorisk anmälan: Anmälan via formuläret här sker senast fredagen den 1 november kl. 16.00
OBS! Konferensen har begränsat antal platser.
Videosändning: Konferensen är öppen för media och kommer att videofilmas samt eventuellt också direktsändas. Mer Information om detta kommer i senare skede.
Arrangörer: Europaparlamentets kontor i Sverige och Europa Direkt Halland.
Vi frågor kontakta Stina Lindgren, Europa Direkt Halland, tel: 035-13 95 71, E-post: stina.lindgren@halmstad.se

Save the date: Kommande möjligheter inom ERUF Skåne-Blekinge, 18/11 Malmö
Klockan 13:00-15:30 den 18 november 2019
Tillväxtverket, Östra Promenaden 3, Malmö

Tillväxtverket Skåne-Blekinge programmet och Kommunförbundet Skåne bjuder in Skånes kommuner och lokala aktörer till ett möte kring kommande möjligheter inom Europeiska Regionala utvecklingsfonden (ERUF). Fokus för mötet är att informera om kommande möjligheter till projektfinansiering men också ett tillfälle att blicka framåt och skapa forum för diskussion och utbyte av idéer och erfarenheter. Tillväxtverket presenterar inriktning på kommande utlysningar samt lägesbild i Skåne och inom fonden. Vilka framgångsfaktorer och utmaningar ser vi? Vilken behovsbild och efterfrågan finns i de skånska kommunerna? Mer information och program kommer men boka gärna in datumet redan nu.

Europeiska Regionala utvecklingsfonden
Programmet ska bidra till investeringar i regional tillväxt och sysselsättning i Skåne-Blekinge och utgår från regionens strategier och prioriteringar för hur regionen ska utvecklas.
Vid frågor kontakta Johanna Haward på Kommunförbundet Skåne: johanna.haward@kfsk.se

Save the date – Slutkonferens för DigiLitt.kom, 30/1 Malmö
Projektet DigiLitt.kom börjar närma sig sitt slut. Den 30 januari 2020 välkomnar DigiLitt.kom till slutkonferens. DigiLitt.kom är ett tvåårigt projekt finaniserat av Europeiska socialfonden. Projektet har som mål att höja den digitala litteraciteten bland medarbetare inom vård och omsorg. Nio sydsvenska kommuner är med i projektet och 543 deltagare. Projektet pågår mellan april 2018 och januari 2020.

På slutkonferensen presenteras projektets resultat och inbjudna föreläsare inspirerar oss inför den fortsatta vägen framåt. Konferensen kommer att lyfta hur kommuner kan arbeta på varierande sätt för att nå ett gemensamt mål. Vi välkomnar alla som arbetar inom vård och omsorg, som arbetar med liknande förändringsresor samt politiker och beslutsfattande som kan och vill bidra till en bättre digital arbetsmiljö inom vård och omsorgen.
Läs mer om projektet här: http://digilitt.se
Plats: MalmöMässan, Mässgatan 6, Malmö
Datum: 30 januari 2020
Tid: Cirka 9-16
Mer information och anmälan: Kommer i november
facebook twitter 
footer