Snart kan EU-medborgare hämta ut sina mediciner i andra EU-länder

Från och med den 21 januari kan finska patienter hämta ut mediciner i estniska apotek. Det som behövs är ett s.k. E-prescription vilket är ett digitalt recept som patienten får av sin läkare. Patienten kan via det digitala receptet hämta ut mediciner i utländska apotek utan några problem. Idén testas nu i Finland och Estland och kan i slutet av 2021 innefatta 22 EU-länder.

Genom en standardiserad databas och E-recept kan finska och estniska patienter hämta ut sina mediciner när de är på resande fot. Syftet är att resenärer enkelt skall kunna hämta ut sina mediciner och inte behöva oroa sig för att de tar slut under resan. Tanken är att den fria rörligheten skall förenklas för dem som är i behov av mediciner. Tanken är också att estniska myndigheter skall ha tillgång till finska patienters sjukjournaler om patienten behöver akut hjälp. Detta kan hjälpa läkare att snabbt få en överblick av patientens sjukdomshistorik och därmed kunna erbjuda snabb hjälp. Dock är kommissionen tydlig med att dataskyddslagen måste upprätthållas och utländska myndigheter och läkare får endast tillgång till journalen efter att patienten har givit sitt medgivande.

Projektet kallas eHealth Digital Service Infrastructure och har börjat användas i Finland och Estland, men även i Tjeckien och Luxemburg.  I slutet av 2019 förväntas 10 länder ingå i detta nätverk och i slutet av 2021 kan hela 22 medlemsstater vara med i utbytet.

För mer information se EU-kommissionens hemsida

 

Publicerad:

Sidansvarig

Olle Andersson

Skriv en kommentar