Nu återstår bara godkännande av Europaparlamentarikerna

På måndagen den 25 november godkändes den lista av 27 personer som föreslås bilda den nya EU-kommissionen. På onsdag den 27 november förväntas EU-parlamentarikerna rösta om Ursula von der Leyens nya kommission.

Storbritannien som fortfarande är ett EU-medlemsland har vägrat att utse en kommissionär, trots att de är förbundna av det i fördragen. Man påbörjade därför en rättslig procedur mot Storbritannien på grund av deras vägran, men EU-institutionernas rättstjänster har nu gett klartecken till att den föreslagna kommissionen kan gå till omröstning.

EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen har dock lågt stöd och när hon röstades igenom i somras var det med bara 9 röster tillgodo. Därför förväntas omröstningen på onsdag bli en rysare för von der Leyen, och en del Europaparlamentariker har redan gått ut och indikerat att de kommer att röste mot. Detta gäller bland annat den svenska Europaparlamentarikern Malin Björk (V), eftersom hon anser att von der Leyens kommissionen inte tar klimathoten tillräckligt allvarligt. (https://www.europaportalen.se/content/malin-bjork-inte-min-eu-kommission)

Minst hälften av Europaparlamentarikerna måste rösta för den nya kommissionen och om den godkänns kommer även det Europeiska rådet att rösta och avgöra med kvalificerad majoritet. Om den nya EU-kommissionen blir godkänd kan de nya kommissionärerna tillträda den 1 december (den 1 november är det ordinarie datumet).

På grund av flera orsaker så som Brexit, Storbritanniens vägran att utse en brittisk kommissionär och att flera kommissionärer har underkänts har tillträdesdatumet skjutits fram till den 1 december.

Läs mer här.

 

 

Publicerad:

Skriv en kommentar