Gratis tågsemester för 18 åringar – snart öppnar anmälan!

Initiativet från Europaparlamentet och EU-kommissionen om att skicka iväg europeiska ungdomar på en gratis tågresa under sommaren har nu landat i DiscoverEU. Den 12 juni öppnar ansökan, och då har 15 000 18-åringar chansen att ansöka om en gratis interrail-semester om 30 dagar i upp till fyra olika EU-länder.

För 12 miljoner euro ska initiativet DiscoverEU erbjuda ansökande 18-åringar möjligheten att under max 30 dagar besöka upp till fyra EU-länder. Ansökningsprocessen kommer att inledas den 12 juni och avslutas den 26 juni. Intresserade 18-åringar kan då söka genom att bland annat svara på frågor om europeiskt kulturarv och Europaparlamentsvalet, samt ange vart och under vilka datum de vill åka. Urvalet kommer sedan utföras av en jury från EU-kommissionen, och de vinnande ungdomarna kommer att få besked om sin resa i början av juli.

Om initiativet blir en framgång hoppas EU-kommissionen kunna utöka satsningen markant under kommande år. I EU-kommissionens förslag till EU:s nya långtidsbudget avsätts mer än sju miljarder svenska kronor för att skicka iväg fler interrail-resande ungdomar. Det är dock osäkert om förslaget överlever de tuffa budgetförhandlingar som nu väntar.

Fakta om ansökningsprocessen till Discover EU:

Vem kan söka?

EU-medborgare, antingen själva eller i en grupp om max fem personer, som fyller 18 år senast den 1 juli.

Hur söker man?

Ansökan öppnar den 12 juni och stänger den 26 juni, och görs via European Youth Portal. Intresserade ungdomar kommer att ombes svara på en rad enkla frågor. Svaret ska ges på bästa möjliga sätt. Här finns en direktlänk till European Youth Portal.

Om resan

Mellan juli och september kan man söka om att göra sin interrail-resa i max 30 dagar och i max 4 länder. Resenärerna står själva för mat och logi, samt försäkringar.

Vi på EU och Internationellt har tidigare skrivit om initiativet, du hittar artikeln här.

Publicerad:

Skriv en kommentar