EU-kommissionens förslag om EU:s nya långtidsbudget

EU-kommissionens förslag om EU:s nya långtidsbudget

Publicerad:

Dela nyhet:

EU-kommissionen presenterade i sitt förslag till EU:s nya långtidsbudget efter 2020 som väntat nedskärningar i sammanhållningspolitiken. Samtidigt föreslås en höjd avgift för medlemsländerna efterföljt av nya satsningar inom bland annat säkerhet och migration. Nu väntar tuffa budgetförhandlingar med ett ambitiöst mål om att ha en ny långtidsbudget på plats innan valet till Europaparlamentet i maj 2019.

Fler nyheter

Skåne i Europa och Europa i Skåne

Nyheter

Europeiska investeringsbanken har undertecknat ett avtal om lån på 154 miljoner kronor till Orbtial Systems!

Investeringsplanen (även känd som Junkerplanen) och dess första pelare gällande EFSI och EIB har möjliggjort för Orbital Systems att kunna erhålla ett lån för sin innovation. För att Orbital Systems ska kunna lansera sin lösning för vattensnålt använde i hushåll, fordon och hotell samt vidareutveckla möjligheterna med sin patenterade teknik har europeiska investeringsbanken (EIB) undertecknat ett avtal om lån på totalt 154 miljoner kronor med Orbital Systems.

Den digitala omvandlingen

”Digitaliseringen kommer att bli så viktig i samhället så att det ska ses som lika fundamentalt som annan infrastruktur för vatten, elektricitet, och vägar. Kommunerna kommer därför att behöva investera i att bygga denna infrastruktur för att kunna tillfredsställa behovet av kommunikation och anslutbarhet. Denna anslutbarhet till högprestanda nätverk kommer att vara central för att kunna leverera bra service till offentliga tjänster och till näringsliv. Viktigt är att alla ska få tillgång och helst var än de befinner sig. I den fortsatta vägen mot 5G är fiber viktig även för trådlös kommunikation till att få hög prestanda överallt." - B-Day: Mind the Broadband Gap conference 19-20 November 2018, Bryssel.

11 projekt godkända i ÖKS-programmet

ÖKS-programmet har godkänt totalt 11 projekt med start 2019. Projekten går i linje med FN:s globala mål och de elva projekten som godkänts är Reprounion 2.0, iCOPE, Lighting Metropolis - Green Economy, CISKA, MODUWOOD,Green VALLeys, Game Hub Scandinavia 2.0, Greater Copenhagen Life Science analysis initiative, HALOS, Science for Society 2.0 och Nordisk Joblösning. Det har varit återflöden i ÖKS-programmet vilket innebär att alla IO är öppna för utlysningen 2019:1.

Lärosäten Syds nya Brysselkontor har nu invigts i Bryssel

Lärosäten Syds nya Brysselkontor invigdes den 7 december i Bryssel. Kontoret som funnits sedan i september 2018 anordnade därav ett lanseringsevent. Sophia Eriksson från DG EAC, Johan Stierna DG RTD och Thomas Jörgensen, från European University Association höll varsin presentation. En paneldiskussion avslutade event och för att sammanfatta tidigare presentationer bestående av Sophia Eriksson Waterschoot, Johan Stierna, Thomas Jørgensen, Mats Viberg från Blekinge tekniska högskola, Håkan Pihl från Kristianstad högskola och Cecilia Christersson från Malmö universitet.

URBACT utlysning med fokus på handlingsplanerande nätverk!

Den 7 januari 2019 öppnar utlysningen för URBACT med fokus på skapandet av handlingsplanerande nätverk. Bjuvs kommun har genom URBACT-projektet CHANGE!, inlett en medborgardialog som involverat lärare och elever i ombyggnationen av en skola i kommunen. Tillväxtverket håller även en informationsdag den 15 januari i Stockholm gällande den nya utlysningen.

2019:s arbetsprogram för Erasmus+ har nu publicerats

Kommissionen har nu släppt Erasmus+ arbetsprogram för 2019. Arbetsprogrammet innehåller prioriteringarna för 2019, tillsammans med utlysningarna, insatserna och vilka som kan delta inom ramen för programmet. I enlighet med kommissionens digitala agenda har digitala samarbeten vid skolutbyten lagts till i arbetsprogrammet. De prioriterade områdena för 2019 har fokus på social inkludering och arbete på att förebygga våldsinriktad radikalisering.

Parlamentet och rådet har enats om 2019:s budget

Det var under torsdagen den 6 december som parlamentet och rådet enades om budgeten för 2019. Detta var det andra förslaget som kommissionen lagt fram då parlamentet och rådet inte kunde enas om det första förslaget som kommissionen la fram. Parlamentet lyckades höja budgeten inom de program som de anser är grunden för ökad tillväxt och arbeten.

EU-priset för kvinnliga innovatörer 2019

EU delar ut ett innovationspris till kvinnor varje år och ansökningsperioden för 2019 har nu öppnat. Är du eller vet du en kvinnlig innovatör som lyckats skapa ett framgångsrikt företag och fått ut innovation på marknaden? Då är det hög tid att ansöka, tre vinnare får 100,000 euro var och en kvinnlig innovatör under 35 år som är på uppgång kan vinna 50,000 euro.

Fler nyheter