EU-kommissionens förslag om EU:s nya långtidsbudget

EU-kommissionens förslag om EU:s nya långtidsbudget

Publicerad:

Dela nyhet:

EU-kommissionen presenterade i sitt förslag till EU:s nya långtidsbudget efter 2020 som väntat nedskärningar i sammanhållningspolitiken. Samtidigt föreslås en höjd avgift för medlemsländerna efterföljt av nya satsningar inom bland annat säkerhet och migration. Nu väntar tuffa budgetförhandlingar med ett ambitiöst mål om att ha en ny långtidsbudget på plats innan valet till Europaparlamentet i maj 2019.

Fler nyheter

Skåne i Europa och Europa i Skåne

Nyheter

Brexit- nära en överenskommelse?

I tisdags stod det klart att på tjänstemansnivå hade EU och Storbritannien nått ett utträdesavtal. Utträdesavtalet är ett 500 sidor långt avtal där de enats om den viktiga punkten gällande gränsen längs Nordirland. Den brittiska regering har godkänt avtalet, vilket också resulterat i att vissa tunga brittiska ministrar avgår i protest, där inkluderat brexitministern Dominic Raab. Sverige har uttalat sig att man kommer godkänna utträdesavtalet när det kommer upp i det extrainsatta toppmötet planerat till den 25 november.

2018 är Europaåret för kulturarv!

Europaåret för kulturarv firas runt om i Europa under 2018, initiativet syftar till att uppmärksamma kulturarvet inom EU och dess betydelse för kulturell mångfald och interkulturell dialog. Kreativa Europa Desk Sverige bjuder därför in till frukostseminarium den 5 december.

Karlspriset har nu en ny ansökningsomgång öppen!

Europeiska parlamentet delar varje år ut Karlspriset till ungdomar mellan 16–30 år som driver projekt som främjar europeisk samverkan och internationell förståelse. Deadlinen för att ansöka om Karlspriset är den 28 januari 2018.

Vet era skolor om detta nya verktyg- SELFIE?

Kommissionen lanserade i slutet av oktober det nya verktyget Self-Reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Education Technologies (SELFIE). Verktyget ska användas för att 250 000 europeiska skolor samt skolor i Ryssland, Georgien och Serbien ska kunna utvärdera sitt användande av digital teknik i undervisningen.

Finansministrarna för euroländerna ger Italien ett ultimatum!

Italien ställs inför ett ultimatum- gör om statsbudgeten från euroländernas ministrar. Detta är första gången som finansministrarna för eurozonen ställer ett sådant ultimatum. Finansministrarnas ståndpunkt är helt i linje men kommissionens syn gällande den italienska budgeten.

Kommissionen har godkänt ett investeringspaket för LIFE-programmet!

En ökad finansiering av LIFE-programmet inom områdena natur, miljö-och klimatområdet har godkänts av Kommissionen genom ett investeringspaket. Investeringspaket består totalt av 243 miljoner euro. LIFE-programmet syftar till ett mer hållbart Europa genom att stödja projekt inom natur, miljö- och klimatområdet.

Fler nyheter