Nyheter

Energieffektiviseringsnätverk utbyter erfarenheter för ökad energibesparing

Energieffektiviseringsnätverk hjälper små och medelstora företag att öka sin energikompetens. Företagen ges expertrådgivning och erfarenheter med andra företag kan utbytas. Att minska sitt företags energianvändning innebär inte bara minskade kostnader utan också minskad miljöpåverkan. Fem skånska energieffektiviseringsnätverk finansieras av EU medel och Energimyndigheten fram till juni 2020. Med ett drygt ett år kvar av projekttiden syns redan nu tydliga resultat i företagens arbete. I veckan träffades ett av nätverken i Sibbhult i norra Skåne hos Swepart Transmission AB.

Publicerad: 25 april, 2019Sidansvarig: Anna Evander

Läs mer

Klimatutsläpp sänktes med en tredjedel

Nu har projektet Fossilbränslefria kommuner gått i mål. På tre år har tio skånska kommuner minskat sina klimatutsläpp med i genomsnitt 32 procent och flera av kommunerna har halverat utsläppen i sina verksamheter. På www.kfsk.se/fbf kan du ta del av verktyg, guider och inspiration.

Publicerad: 23 april, 2019Sidansvarig: Anna Tibbelin

Läs mer

Seminarium om industriell symbios i Kristianstad 23 april

Vill du höra mer om verkliga exempel och ställa frågor till personer med egen erfarenhet av industriell symbios? Kom då till seminarium/nätverksträff i Kristianstad och stilla din nyfikenhet. Bland annat kommer Kemira presentera Industri Park of Sweden och samarbetet med Öresundsverket.

Vindkraft till havs och regional näringslivsutveckling – tre filmer

Under vintern 2018-2019 så har Skånes vindkraftsakademi/Energikontoret Skåne tillsammans med OffshoreVäst/RISE arrangerat tre seminarier med olika tongivande personer om vindkraft till havs och den lokala och regionala hamn- och näringslivsutveckling som följer. Vi börjar resan i Storbritannien, vid Kentish Flats öster om London, fortsätter via Arkona, en ny tysk vindkraftspark mellan Rügen och Bornholm som invigs nu i april 2019 för att slutligen landa i framtiden och Landskrona. Dessa havsbaserade vindkraftsparker ger inte bara stabil förnybar energi, de är också miljardinvesteringar som ger ringar på vattnet i form av tillväxt och jobb! Ni som inte var på plats kan se samtalen här som alla filmades.

Publicerad: 28 mars, 2019Sidansvarig: Jakob Economou

Läs mer

Neddragningar inom den kommunala energi- och klimatrådgivningen

Effekten av den M-Kd-stadsbudget som antogs i höstas slår nu mot energi- och klimatrådgivningen. 1,4 miljoner kr tas tillbaka från redan beslutade stöd och projekt, vilket leder till indragna satsningar på klimat och energiomställning.

Publicerad: 26 mars, 2019Sidansvarig: Anna Mattsson

Läs mer

Högt tryck på mässan för energi- och klimatrådgivarna

Årets upplaga av Stora villamässan i Malmö gick av stapeln i förra veckan. Energi- och klimatrådgivarna i Skåne fanns på plats med en gemensam monter för att ge besökarna kostnadsfri rådgivning och uppmuntra till energieffektivisering i hemmet. Över 240 längre rådgivningar genomfördes under fyra dagar i montern, som totalt hade över 400 besökare.

Publicerad: 12 mars, 2019Sidansvarig: Anna Mattsson

Läs mer

Anmäl ditt företag till Skånes Energiting 2019

Välkommen att anmäla er som utställare till Skånes Energiting 2019. Nytt för i år är Speaker’s Corner där er organisation får möjligheten att under några minuter pitcha om sina innovationer, idéer eller lösningar inför alla deltagare och besökare.

Publicerad: 5 mars, 2019Sidansvarig: Jakob Economou

Läs mer

Välkommen på information om H2020 – 9 april i Lund

Finansiering även för mindre organisationer

Det finns stora möjligheter att söka EU-finansiering för att växla upp det skånska arbetet med förnybar energi, smarta städer och energieffektiva bostäder, lokaler och transporter. Kommunförbundet Skåne bjuder nu in till ett seminarium där vi sätter fokus på Horisont 2020.

Publicerad: 4 mars, 2019Sidansvarig: Anna Tibbelin

Läs mer

Nominera till Skåne Solar Award och Skånes vindkraftspris!

Dags att nominera! Priserna Skåne Solar Award och Skånes vindkraftspris delas ut på Skånes energiting - Skånes största mötesplats för energifrågor. I år arrangeras Skånes energiting på Malmömässan tisdagen 4 juni.

Publicerad: 19 februari, 2019Sidansvarig: Jakob Economou

Läs mer