Kapacitetsbrist, SE 4 och lokal vindkraft

Kostnadsfritt webbinarium onsdag 15 april 9.30-12.00 med Kruno Kuljis - Modity, Johanna Barr - Power Circle och Richard Ogiewa - Enercon!

Elektrifiering och ökad befolkning ställer krav på en föråldrad nätinfrastruktur. Stamnätet behöver moderniseras och rustas upp och Svenska Kraftnät har tidigarelagt investeringar. Samtidigt har vi ett stort underskott i elproduktion i Prisområde 4. Mer lokal elproduktion kan avhjälpa situationen med kapacitetsbrist och vindkraften har stor potential.

Men vad innebär det egentligen för elkonsumenter med produktionsunderskottet nu och hur ser det framöver? Riskerar Skåne att bli en flaskhals när det gäller elexport/import? Vad innebär det med ökad intermittent elproduktion? Dagens marknader för stödtjänster för att i högre grad stabilisera elsystemet är under utveckling – hur nyttjar vi denna potential?

– Elnätet och repoweringpotentialen i Skånes vindkraftsflotta – Marcus Larsson, Energikontoret Skåne (Moderator)
– Prisområde 4, elpris och elproduktion – Kruno Kuljis, Chef Fysisk handel, Modity Energy Trading
– Utmaningar i elsystemet och dagens marknader för stödtjänster Johanna Barr, Sakkunnig framtidens elnät, Power Circle
– Turbinleverantörens roll – en framtidsspaning – Richard Ogiewa, Grid Integration Engineer, Enercon GmbH

När: onsdag 15 april 9:30-12:00

Var: På denna länk!

Hur: Anmäl er här så får ni en påminnelse med länk innan webbinariet. Kostnadsfritt, obegränsat antal platser.Det kommer finnas möjlighet att skicka in frågor till talarna live!

Kruno Kuljis är chef för fysisk handel på Lundabaserade Modity. Han har bakgrund från Flygvapnet där han bland annat arbetade med att hantera väderrisker. De senaste 14 åren har han dock lagt uniformen på hyllan och arbetat med trading, meteorologi och marknadsanalys för energihandel.

Johanna är civilingenjör i energisystem med inriktning mot elnät och förnybar kraftproduktion. Hon har jobbat som strategi- och marknadsanalytiker på Statkraft i Norge samt varit ansvarig för utbyggnaden av Vattenfalls nätverk av snabbladdare för elbilar. Johanna arbetar med att stärka forskning och innovation inom elsystemområdet. Johanna är Power Circles sakkunnige inom framtidens elsystem.

Richard Ogiewa är Grid Integration Engineer och elexpert hos turbinleverantören Enercon GmbH.

Frågor? Kontakta jakob.economou@kfsk.se / 0728 85 49 45

Webbinariet är en del i projektet Repowering – potential och dialog finansierat av Energimyndigheten

Publicerad:

Skriv en kommentar