Vindkraft till havs och regional näringslivsutveckling – tre filmer

Under vintern 2018-2019 så har Skånes vindkraftsakademi/Energikontoret Skåne tillsammans med OffshoreVäst/RISE arrangerat tre seminarier med olika tongivande personer om vindkraft till havs och den lokala och regionala hamn- och näringslivsutveckling som följer. Vi börjar resan i Storbritannien, vid Kentish Flats öster om London, fortsätter via Arkona, en ny tysk vindkraftspark mellan Rügen och Bornholm som invigs nu i april 2019 för att slutligen landa i framtiden och Landskrona. Dessa havsbaserade vindkraftsparker ger inte bara stabil förnybar energi, de är också miljardinvesteringar som ger ringar på vattnet i form av tillväxt och jobb! Ni som inte var på plats kan se samtalen här som alla filmades.

Del 1 av 3

I första filmen samtalar Tanja Tränkle, WP-ledare inom OffshoreVäst och projektledare på RISE, med Göran Loman, f.d. Senior Project Manager, Vattenfall om Vattenfalls enorma utveckling vad gäller vindkraft till havs samt vilken regional näringslivsutveckling dessa parker gett.

Här ser ni första filmen, inspelad hos Kommunförbundet Skåne i Lund 30 november 2018!

”När vindkraften är byggd så har man tagit kostnaden. Hypotetiskt, om det skulle bli en krasch i elpriset, så kommer man fortsätta att köra vindkraften. En fabrik kan man flytta naturligtvis och tillverka bilar någon annanstans, men när man har byggt vindkraftparken så lär man producera på platsen i 30 år i alla fall.”

Göran Loman, som efter lång och framgångsrik internationell karriär inom havsbaserad vindkraft, gick i pension från 1 mars 2019. Få personer har lika lång och värdefull erfarenhet kring havsbaserad vindkraft som Göran. Här är en liten Hallå där-intervju från mars 2019.

Del 2 av 3

Tanja Tränkle, OffshoreVäst/RISE, samtalar med Holger Matthiesen, Project Director Arkona, E.ON i del två av tre. Holger Matthiesen är projektledare för vindkraftsparken Arkona, som byggs av E.ON och Equinor mellan Bornholm och Rügen och invigs nu i april i Sassnitz.

Här ser ni andra filmen, inspelad 4 december 2018 hos Kommunförbundet Skåne i Lund!  

”Well, to me its relatively straight forward – there need to be a political will. That’s the key recipe of success. Once there is a clear message from the government that they would like to go for offshore wind then the other things, I wouldn’t say are easy but they will basically come automatically along and things will develope.”

– Holger Matthiesen om vad som behövs här i Sverige för en utbyggnad till havs.

Under seminariet presenterade Ellinor Forsström, projektledare på sektionen Maritime Researsch på RISE, sökbart webbverktyg över svenska hamnar. Verktyget har tagits fram inom EU-projektet NÖKS II och ger information om hamnars kapacitet vid sina anläggningar. Här ser ni Swedish Port Directory!

Del 3 av 3

I tredje och avslutande filmen samtalar Tanja Tränkle, OffshoreVäst/RISE med Mikael Månsson, Head of Sales and Procurement Öresund Steel Constructions, Anna Classon, Tillväxt- och näringslivschef Landskrona stad och Anton Andersson, Wind Energy Developer E.ON Wind Sweden.

Här ser ni tredje filmen, inspelad på LINC i Landskrona 22 januari 2019!

”Idag kan man säga att onshore vindkraft subventioneras genom att man ger dem rätt till att ansluta till befintligt elsystem som är uppbyggt för vattenkraften. Det har vi inte för havsbaserad vindkraft och det är därför vi står och stampar lite grann med just den utvecklingen här i Sverige. Men jag tror att det kommer att lösa sig ganska snabbt. Man kommer att komma på att det är inte så smart att lägga alla ägg i en korg och bygga landbaserad vindkraft i norra Sverige och sen skicka ner den till södra Sverige där strömmen behövs. Elsystemet behöver en diversitet med både landbaserad vindkraft och havsbaserad vindkraft. Genom en utbyggnad här i södra Sverige så kan vi pumpa in elen i samband med att kärnkraften nu läggs ner.”

– Anton Andersson, Wind Energy Developer, E.ON Wind Sweden

”Landskrona är en industristad och vi vill vara en industristad. Vi ser också att väldigt många kunskapsintensiva tjänstenäringar är direkt kopplade till industrin. Det är många företag som vill till Landskrona för att de känner att vi är positivt inställda till industri och vi kan industri i ett generellt perspektiv.”

– Anna Classon, Tillväxt- och näringslivschef Landskrona stad

”Om jag försöker ha lite helikopterperspektiv ur en svensk synvinkel så tycker jag att vi i Sverige behöver bli bättre på att samarbeta – svenska företag, politiker, region, kommun – för att gemensamt driva de här frågorna. Om vi jämför med Danmark till exempel så finns det en betydande enighet mellan dansk politik, region, städer och industrin för att driva utvecklingen i den här branschen.”

– Mikael Månsson, Head of Sales and Procurement Öresund Steel Constructions

Projektet…

…finansierades av Region Skåne och medfinansierades av OffshoreVäst/RISE. Projektledare har varit Jakob Economou, projektledare Energikontoret Skåne och verksamhetsledare för Skånes vindkraftsakademi, och Tanja Tränkle, WP-ledare inom OffshoreVäst och projektledare på RISE. Alexander Olofsson och Johannes Nilsson, Kommunförbundet Skåne har filmat och klippt ihop filmerna. Läs mer om Skånes vindkraftsakademi här och OffshoreVäst här!

Stort tack till…

…Region Skåne, Göran Loman, Holger Matthiesen, Lars Welander, Mikael Månsson, Anna Classon, Anton Andersson, Andreas Bach, Alexander Hertzberg, Beatrice Teurneau, Ellinor Forsström, Heidi Laine Lundgren, Rikard Hedenblad och alla andra som medverkade vid seminarierna!

Publicerad:

Skriv en kommentar