Full fart i programmet när Fossilbränslefria kommuner höll slutkonferens

”Vi såg på sträckan och den höga bensinkostnaden för den, jämförde läckan i plånboken och försökte täppa igen. Belyste beteenden ingen brytt sig om förut, hur skulle annars våra dyra vanor kunna ta slut?”. Båstads kommuns estradpoesi var ett av många spännande och inspirerande inslag på måndagens slutkonferens för projektet Fossilbränslefria kommuner i Skåne.

Under tre års tid har tio skånska kommuner arbetat för att fasa ut fossila bränslen i sina organisationer. Hur gjorde det och vilka är de bästa tipsen och de svåraste knäckfrågorna? Det var temat för måndagens slutkonferens för projektet Fossilbränslefria kommuner i Skåne, som lockade över 200 deltagare till Sankt Gertrud i Malmö.

Är du nyfiken på vilka resultat som de tio kommunerna, Båstad, Eslöv, Helsingborg, Hässleholm, Höör, Kristianstad, Lund, Malmö, Tomelilla och Trelleborg, är mest stolta över? Kolla på filmen nedan för att se några av deras resultat!

WOW-filmen från Kommunförbundet Skåne on Vimeo.

Under konferensen stod kommunerna i fokus. Kommunerna berättade om hur de arbetat och vilka verktyg de används sig av för att jobba mot fossilbränslefrihet. Flera kommuner berättade med organisationens tjänsteresor, både för att få till beteendeförändringar och för att använda fordonen effektivare och på större andel förnybara bränslen. Ett exempel är Helsingborgs stad, som erbjudit medarbetarna att bli testtrampare:

Lunds kommun ledde en debatt om HVO. Det är ett förnybart drivmedel som på senare tid blivit populärt men som har en osäker framtid då det finns risk för HVO-brist samtidigt som bränslet kritiseras för dess innehåll av palmoljeprodukter.

Malmö stad delade erfarenheter från sin dialog med E.ON, som levererar fjärrvärme till stora delar av staden. Malmö har ställt krav på 100 % fossilbränslefri fjärrvärme till kommunens verksamheter, utan att fjärrvärmen till övriga kunder försämras, vilket även innebär att den fossilfria fjärrvärmen totalt sett kommer att öka till 2020.

Än är kommunerna inte fossilbränslefria, men deras fantastiska arbete har lett till stora framsteg under projektets första två år. Exempelvis har andelen fossilfri uppvärmning ökat med 9 procentenheter och andelen fossilfria drivmedel ökat med 17 procentenheter. Utmaningen framöver är just transporterna och tjänsteresorna.

Här kommer resultat och verktyg publiseras efter hand

Ladda ner projektets rapport här (länk till extern webbplats)

Tack till Båstad, Eslöv, Helsingborg, Hässleholm, Höör, Kristianstad, Lund, Malmö, Tomelilla, Trelleborg och Länsstyrelsen Skåne för ett gott arbete och en härlig dag!

Publicerad:

Skriv en kommentar