Vårdplanering i hemmet trygghet för äldre

De som behövs – ofta är det läkare, sjuksköterska, undersköterska, fysioterapeut, arbetsterapeut och biståndshandläggare – samlas hemma hos patienten. När patienten får vara på hemmaplan blir de tryggare, ställer fler frågor och tar för sig mer. För här ska patientens vara i centrum, även om det också är viktigt för de olika yrkeskategorierna att samordna sina insatser.

Rapporten Inte samma mall för alla – om vård och omsorgsplanering i samverkan som forskarna Malin Sundström och Kerstin Blomqvist berättar om i filmen finns här i sin helhet: FPL_5_2013

Fyra skånska kommuner använder sig av SIP – Östra Göinge, Svedala, Höganäs och Tomelilla. Ytterligare tio skånska kommuner ligger i startgroparna för att implementera individuell samordnad planering.

 

 

 

 

 

 

 

Publicerad:

10 kommentarer

 1. Jan Glans skriver:

  Fysioterapeut och sjukgymnast är i princip samma sak. Skulle nog ha stått arbetsterapeut istället för, lämpligen, fysioterapeut.
  Hälsningar.
  Jan.

 2. Karin Landin Sandberg skriver:

  Bra och informativ film, dock som Jan också skrev bör det stå både arbetsterapeut och sjukgymnast, då båda också är med i filmen. Jättebra att lägga SIP i hemmet, den mest naturliga o kända miljön för patienten.

  mvh
  Karin

 3. Eva Bergh skriver:

  Trevlig film – men vi behöver råd/anvisningar om vad man ska skriva under de olika rubrikerna i planen. Vi saknar också en skriftlig informationsbroschyr till våra brukare och närstående.

  • Jeanette Heilmann skriver:

   Hej Eva!

   I samband med att rutiner ses över för arbetet med SIP på det lokala planet bör även berörda klokna tillsammans kring vad som ska skrivas under respektive rubrik i planen vilket ger en samsyn inför SIP-mötet. Jag tar med mig frågan om generella råd/anvisningar för ifyllande av planen samt informationsbroschyr till brukare och närstående och återkommer.

   Hej så länge
   Jeanette

  • Lorna Molin skriver:

   Håller med! Vi måste försöka underlätta för dem som använder SIP genom att skapa dokumentationsmallar i SIP. Mallen skulle kunna vara uppdelad i ”behov/problem, genomförande/insatser samt följ upp/resultat”.

   Motiven är följande:
   •Det är ett stöd för personal som ibland är mer van vid att skriva daganteckningar kring det som har skett, än att skriva en plan som syftar framåt.
   •En struktur i dokumentationen kan också få påverkan för hur man tänker i vårdsituationen, ett bra sätt att lösa problem om man tänker i termerna ”behov/problem, genomförande/insatser samt följ upp/resultat”.

 4. Ola Winquist skriver:

  Hej Eva,

  Tack!

  Jag ber min kollega Jeanette Heilmann ta kontakt med dig.

 5. Lotta Treble-Read skriver:

  Hej
  Vi i Halland ska nu se över riktlinjerna för vårdplanering och i detta även arbeta mer generellt med SIP. Vi har haft olika SIP-mallar för olika ansvarsområden, men man tror att detta försenat implementeringen. Denna film visar på två framgångsfaktorer, tycker jag! Dels att planeringen sker i hemmet, dels att alla samverkar. Tack för det! Nu undrar jag, finns det en möjlighet att få träffa samordnaren för SIP för att samtala kring ert arbete?
  mvh
  Lotta Treble-Read
  Laholms kommun

Skriv en kommentar